sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Sitruuna-marenkipiirakka

Klassisessa sitruuna-marenkipiirakassa yhdistyy sekä makeus että kirpeys, kuten Key lime -piirakassa.

Piirakka maistuu parhaimmiltaan jääkaappikylmänä, joten se kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Marenki saattaa jonkin ajan päästä ruveta ”sulaamaan”, joten suosittelen tekemään kuorrutuksen vasta hieman ennen tarjoilua.


Taikina
125 g voita
5 rkl sokeria                                 
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä                                     

Täyte
2 dl vettä
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
n. ½ tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 ¾ dl sokeria
3 ½ rkl Maizena maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
2 ½ tl vaniljasokeria

Marenkikuorrutus
4 valkuaista
1 ½ dl sokeria


Tee pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuainen ja vatkaa vielä hetki. Lisää jauhot ja vesi, nypi tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin 30-45 minuutiksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Käytä kaulimen ja taikinan välissä tuorekelmua, jottei taikina tartu kaulimeen kiinni. Nosta taikina varovasti voideltuun ja kevyesti vehnäjauhotettuun piirakkavuokaan niin että se peittää sekä pohjan että reunan. Pohja repeilee helposti ja voit tarvittaessa paikkailla pohjaa kun se on nostettu piirakkavuokaan. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi päälle esim. kuivattuja herneitä. Esipaista pohja 175 asteessa 15-18 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Tee täyte. Mittaa kattilaan vesi, sitruunamehu, sitruunankuori, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi ja vaniljasokeri. Sekoita ja anna jäähtyä. Halutessasi voit jäähdyttää seoksen kylmässä vesihauteessa. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja nosta jääkaappiin.

Tee marenkikuorrutus. Lämmitä vesi kattilassa. Laita valkuaiset kulhoon joka mahtuu olemaan kattilan päällä. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa hiljalleen vesihauteessa valkuaiset ja sokeri, niin kauan kunnes sokeri sulaa eikä enää tunnu vaahdon seassa. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on huoneenlämpöistä. 
Levitä marenkivaahto sitruunatäytteen päälle. Laita piirakka hetkeksi n. 200 asteiseen uuniin, kunnes marenki on saanut hieman väriä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti