maanantai 30. marraskuuta 2015

Puolukkainen maustekakku tuorejuustotäytteellä


 

Joulu lähestyy ja tässä blogini tämän vuoden ensimmäinen joulu-kakkuohje, jossa käytetty Dansukkerin tummaa muscovadosokeria. Muscovadosokeri on raakaruokosokerista valmistettu voimakasarominen sokeri, jossa hieman lakritsinen maku. Muscovadosokeri sopii hyvin jälkiruokiin sekä leivontaan, mm. suklaakakkuihin ja erilaisiin maustekakkuihin.
 
Puolukkaisen maustekakun voi valmistaa hyvissä ajoin, pakastaa ja täyttää vasta jouluna. Ohjetta voi myös muokata monella eri tapaa, tässä muutama vinkki:
 
-        Kakkua voi tarjota myös perinteisenä kahvikakkuna ilman täytettä.
-        Jos et pidä puolukan mausta, voi puolukkatäytteen jättää pois.
-       Jos haluaa puolukkaisemman kakun, voi myös täytteen sekaan lisätä hieman puolukoita. Jos puolukat ovat jäisiä, niin ota tämä huomioon kostutuksessa. Säätele tarvittaessa tomusokerin määrää.
-    Kakun sijaan voi taikinasta tehdä myös herkullisia muffinsseja tai kuppikakkuja. Ohjeesta tulee noin 12 kpl isoa muffinssia. Paista muffinssit muffinssipellillä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
 

Kakkutaikina
100 g voita
1 ½ dl sokeria
½ dl tummaa muscovadosokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl kanelia
150 g vaniljajogurttia
3 dl pakastepuolukoita
1-2 rkl vettä
n. ½ dl hillosokeria

Kostutus
n. ½ dl maitoa

Täyte
125 g suolatonta voita
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ¾-2 dl tomusokeria
n. ¾ mm vaniljajauhetta

Pinnalle ja koristeluun
tomusokeria
sokeroituja kirsikoita
sokerikuorrutetta kirsikoiden kiinnittäimseen

 

Aloita valmistamalla puolukkatäyte. Mittaa puolukat ja vesi kattilaan. Lämmitä ja lisää sekaan hillosokeri. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 5-10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee. Jäähdytä esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.
 
 
Tee taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri ja tumma muscovadosokeri. Lisää joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten.
 
 
Sekoita keskenään vehnäjauhot, ruokasooda, inkivääri, neilikka ja kaneli. Siivilöi jauhoseos vuorotellen vaniljajogurtin kanssa taikinaan. Lisää joukkoon puolukkatäyte ja sekoita varovaisesti tasaiseksi.


Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kahvikakkuvuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ja kumoa tarjoiluvadille.


Tee täyte. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää joukkoon vaniljajauhe sekä siivilöity tomusokeri pienissä erissä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kakkulevy maidolla ja levitä päälle hieman täytettä. Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta ja levitä päälle loput täytteet. Kostuta viimeinen kakkulevy leikkauspinnalta ja nosta se täytteen päälle.
 

Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria. Koristele sokeroiduilla kirsikoilla. Anna kakun mielellään tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ennen tarjoilua.



Vinkkejä joululeivontaan sekä muscovadosokerin käyttöön löydät Joulun Leipurikoulusta.





www.blogirinki.fi
www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Suomen Sokeri

2 kommenttia: