torstai 24. lokakuuta 2013

Pikasämpylät


Etsiessäni ideoita Blogiringin Flora-kampanjaan, satuin törmäämään pikasämpylöihin (mm. Bakverket –blogissa sekä Kotikokin sivuilla). Nämä sämpylät valmistuvat todella nopeasti, vain noin 20 minuutissa. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa, koska taikinaan tulee hiivan sijasta leivinjauhetta.

Mielestäni nämä olivat ihan hyviä, vaikka eivät voitakaan tavallisia, hiivalla kohotettuja sämpylöitä. Kannattaa huomioida että taikinasta tulee aika tahmeaa, mutta kastelemalla kädet vedessä, sämpylöiden muotoileminen onnistuu hieman paremmin.


8 kpl

Taikina
5 dl jauhoja (esim. 2 ½ dl sämpyläjauhoja + 2 ½ dl vehnäjauhoja tai 4 dl vehnäjauhoja + 1 dl grahamjauhoja)
3 tl leivinjauhetta
n. ½- ¾ tl suolaa
2 ½ dl maitoa
1 rkl tummaa siirappia
¼ dl rypsiöljyä tai Flora Kulta kasviöljyvalmistetta

Pinnalle ja voiteluun:
kananmuna
auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä tms.



Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.  Lisää joukkoon maito, siirappi ja rypsiöljy/Flora Kulta. 


Sekoita taikina tasaiseksi. Kastele kädet vedessä, muotoile taikinasta 8 palloa ja laita pallot leivinpaperilla vuoratulle pellille.  Taikina on hyvin tahmeaa ja kannattaa kastella kädet aina ennen seuraavaa palloa.


Voitele pallot munalla ja ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä tai muita siemeniä. Paista sämpylät 200 asteessa uunin keskiosassa noin 12–14 minuuttia.



Vinkki! Porkkanasämpylöitä saat lisäämällä taikinaan noin 1 ½ dl porkkanaraastetta.

4 kommenttia:

  1. Kiva ohje, silloin jos on kiirettä tai muuten vain ei viitsi kuluttaa paljon aikaa leipomiseen. Täytyy ottaa ohje muistiin.:)

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja nopea ohje! :) toivottavasti onnistuu, sämpylät ovat tällä hetkellä uunissa.

    VastaaPoista
  3. Loistava ohje lapsiperheellemme jossa tykätään leipoa tuoretta sämpylää mutta aina ei kauhean paljon aikaa,kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  4. Loistava ohje lapsiperheellemme jossa tykätään leipoa tuoretta sämpylää mutta aina ei kauhean paljon aikaa,kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista