torstai 12. syyskuuta 2013

Limejuustokakku





Pohja
150 g Digestive keksejä
60 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
2 valkuaista
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori (n. ¾-1 tl)
3 ½ rkl limen mehua (n. 2 limeä)

Kiille
3 liivatelehteä
2 ¼ dl valmista limemehua (esim. Juissi sitruuna-lime mehujuomaa tai tiivisteestä valmistettu)
(pastaväriä/elintarvikeväriä)
TAI
2 dl vettä
n. 2 ½ rkl limen mehua tai maun mukaan
n. 2 ½ rkl sokeria tai maun mukaan
vihreätä pastaväriä tai elintarvikeväriä

Koristelu
1-1½ dl vispikermaa
tomusokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
limen viipaleita


Tee pohja. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita voisula keksimurujen sekaan. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele lusikalla tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Tee täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkauksen loppupuolella joukkoon sokeri pienissä erissä. Vatkaa kunnes seos, eli marenki, on paksua ja kiiltävää. Vaahdota vispikerma. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto ja vaniljarahka keskenään tasaiseksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri sekä huolellisesti pestyn limen kuoriraaste. Kiehauta limemehu kattilassa ja lisää kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseokseen. Sekoita tuorejuusto-rahkaseos ja marenki keskenään. Käännä joukkoon kermavaahto. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään.

Kun täyte on hyytynyt, tee kiille. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan 5-10 minuutiksi. Jos teet limemehun itse, sekoita vesi, limemehu ja sokeri sopivan makuiseksi. Kiehauta osa limemehusta kattilassa. Lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos loppumehuun samalla sekoittaen. Lisää halutessasi/tarvittaessa hieman vihreätä pastaväriä/elintarvikeväriä. Anna mehun jäähtyä. Kaada mehu varovasti (esim. lusikan kautta) hyytyneen täytteen päälle vuokaan. Laita jääkaappiin takaisin hyytymään.

Irrota kakku vuoasta. Koristele kermavaahdolla ja limen viipaleilla.

Vinkki! Laita täytteeseen yksi ylimääräinen liivatelehti, jos haluat kakusta jämäkämmän tai jos laitat enemmän limemehua kuin ohjeessa.

12 kommenttia:

  1. Tyylikkään kaunis kakku... heti alkoi tehdä mieli:)

    VastaaPoista
  2. Hieno kakku ja ohje! Tätä kokeillaan kun tytär palaa vuoden kestäneeltä reissultaan! Menu on täällä suunnittelun alla.... Kiitos! Terveisin Ebba

    VastaaPoista
  3. Pakko kokeilla, mutta voiko tehdä ilman valkuaisia (marenkia)?

    PS: Vastaus mielellään ennen 11.4.2014, kiitos etukäteen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkuaiset tuovat juustokakkuun kuohkeutta, mutta halutessaan voi nämä myös jättää pois. Tällöin täytettä tulee vähemmän ja voi olla että joudut säätelemään muiden ainesten määrää.

      Poista
  4. Voiko kakun tehdä pari päivää aikaisemmin tarjoilua?

    VastaaPoista
  5. Kuinka monta tuntia täytteen pitää suunnilleen hyytyä ennenkö laittaa kiilteen? Onko kuvissa olevan kakun kiilteessä käytetty elintarvikeväriä? Jos tekee tuon valmiin limemehun mukaan niin kuinka paljon väriä täytyy laittaa, jotta tulisi tuon näköinen kiille? Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja vielä, jos kiilteen päälle tekisi sulatetusta valkosuklaasta koristelua, missä vaiheessa se pitäisi tehdä?

      Poista
    2. Kakun kannattaa antaa hyytyä vähintään noin 4 tuntia ennen kuin laittaa kiilteen. Muistelen että kuvissa olevan kakun kiilteessä on käytetty hieman elintarvikeväriä. Jos käyttää valmista limemehua, ei elintarvikeväriä välttämättä tarvitse lainkaan laittaa, koska monet valmiit mehut ovat valmiiksi aika vihreitä. Kiilteeseen tulevat ainekset kannattaa laittaa valkoiseen kulhoon, niin sävy näkyy paremmin!:) Jos sävy on mielestäsi liian vaalea, lisää vain vähän elintarvikeväriä kerralla. Koristelut kannattaa tehdä vasta kun kiille on kunnolla hyytynyt, eli kun kiille on hyytynyt vähintään noin kolme tuntia.

      Poista
    3. Kiitos tuhannesti ja oikein mukavaa kevättä! :)

      Poista