maanantai 20. lokakuuta 2014

Kinuskinen omenapiirakka



Pohja
150 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl pikakaurahiutaleita
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
6 kpl (n. 800 g) hapanta ja kiinteää omenaa
2 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
2 tl kanelia
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa keitettynä

Tarjoiluun
vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta



Aloita keittämällä kondensoitu maito kinuskiksi. Tämän voit halutessasi tehdä jo muutama päivä etukäteen. Peitä avaamaton tölkki alumiinifoliolla, jottei tölkistä irtoava etiketti ja liima tartu keittämisen aikana kattilan reunoihin. Kuumenna vesi isossa kattilassa ja upota tölkki veteen. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 2 ½ tuntia. Tölkki pitää olla koko ajan veden peitossa, joten lisää vettä tarvittaessa! Nosta tölkki kattilasta ja laita ritilälle viilentymään. Avaa tölkki vasta kun se on kunnolla viilentynyt. Jos keität kinuskin ennakkoon, säilytä avaamaton tölkki jääkaapissa.

Tee pohja. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja ruokokidesokeri. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (halk. n. 27 cm) ja taputtele taikina vehnäjauhojen avulla vuoan pohjalle ja reunoille. Peitä piirakkapohja leivinpaperipalalla ja laita päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa 175 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Poista leivinpaperipala sekä herneet ja jatka paistamista vielä noin 2 minuuttia.

Tee täyte. Kuori ja poista siemenet omenoista. Leikkaa omenat viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa. Lisää joukkoon fariinisokeri, kaneli sekä omenaviipaleet. Sekoita ja anna paistua miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia, kunnes omenaviipaleet ovat hieman pehmentyneet. Lisää joukkoon kinuski ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti