tiistai 29. tammikuuta 2013

Runebergin tortut

 
Runebergin päivä lähestyy ja nyt on tämän vuoden Runebergin tortut leivottu!:) Viime vuonna leivoin Runebergin torttuja ensimmäistä kertaa. En ollut sitä ennen maistanut kotitekoisia Runebergin torttuja, eikä ollut itse asiassa ikinä tullut mieleen että niitä voi tehdä itsekin.. Kaupan valmiista tortuista taas en ole ikinä oikein välittänyt. Se millä ohjeella syntyvät parhaat (aidot) Runebergin tortut, jakaa ihmisten mielipiteet. Toiset lisäävät taikinaan karvasmanteliöljyä, toiset ei. Toiset kostuttavat torttuja rommilla tai manteliliköörillä kun taas toiset käyttävät punssia kostutukseen. Tässä on minun versioni Runebergin tortuista. Kostutukseen käytin rommiesanssia, kun mantelilikööriä tms. ei kotoa löytynyt.


noin 12 kpl
Ainekset
1 ½ dl piparkakkumurskaa
1 dl mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja (Sunnuntai)
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
130-140 g voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
1 ¼ dl kuohukermaa
(karvasmanteliöljyä/karvasmanteliaromia)
paistonkestävää vadelmahilloa tai marmeladia
Kostutus
n. 1 dl vettä
1 rkl sokeria
n. 1 tl rommiesanssia
Koristelu
vadelmahilloa tai marmeladia
sokerikuorrutetta



Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kuivat ainekset vuorotellen kerman kanssa seokseen. Mausta halutessasi karvasmanteliöljyllä.

Voitele ja jauhota muffinssipellin kolot. Jaa taikina muffinssipellin koloihin noin ¾ kolojen tilavuudesta. Voit halutessasi myös käyttää paperisia muffinssivuokia muffinssipellillä, jolloin leivokset saavat ”muffinssimaisen muodon”. (Tortut ovat kuitenkin sen verran rasvaisia, että kannattaa käyttää muffinssivuokia josta rasva ei tule läpi.) Paina jauhotetulla sormella tai tee pienellä lusikalla syvennyksen taikinaan ja täytä se hillolla. Paista torttuja 200-asteisessa uunissa noin 14-17 minuuttia, kunnes ovat pinnalta kauniin ruskeita.


Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja lämmitä kunnes sokeri on liuennut. Mausta rommiesanssilla. Käytä torttujen kostuttamiseen puolet nesteestä ja anna torttujen vetäytyä/jäähtyä n. 10 minuuttia. Laita iso lautanen tai tarjoiluvati muffinssipellin päälle ja kumoa. Kostuta toinen puoli tortuista loppu nesteellä.

 
Jätä tortut ”väärinpäin”. Laita jokaisen tortun päälle nokare hilloa. Pursota jäähtyneiden torttujen päälle sokerikuorrutetta vadelmahillon ympärille.

1 kommentti: