sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Raikas sitruunapiirakka marenkikuorrutuksella


Tässä vielä yksi pääsiäiseen sopiva sitruunapiirakka, jota kannattaa kokeilla jos tykkää makean ja kirpeän yhdistelmästä!:) 

Pohja
100 g voita
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl vettä

Täyte
1 ¾-2 dl sokeria
1 ½ rkl perunajauhoja
1 dl sitruunamehua
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
1 prk vaniljarahkaa (Valio)
3 munaa

Kuorrutus
3 valkuaista
1 dl sokeria


Tee pohja. Laita irtopohjavuoan (halk. n. 23-24 cm) pohjalle leivinpaperi. Rasvaa reunat ja kiinnitä reunoihin leivinpaperisuikaleet. Nypi voi, sokeri ja vehnäjauhot keskenään. Lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla, esim. leivinpaperin päällä, ohueksi levyksi. Käytä kaulimen ja taikinan välissä tuorekelmua, jottei taikina tartu kaulimeen kiinni. Nosta taikina varovasti (leivinpaperin avulla) vuokaan niin että se peittää sekä pohjan että noin 3-4 cm reunasta. Pohja repeilee helposti ja voit tarvittaessa paikkailla pohjaa kun se on nostettu piirakkavuokaan. Taikinan voi myös halutessaan painella vuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi päälle esim. kuivattuja herneitä. Esipaista pohja 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Tee täyte. Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot. Lisää sekaan sitruunamehu, sitruunankuori ja vaniljarahka. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon kananmunat. Vältä vatkaamista. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla jos reunat alkavat tummua liikaa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin. 

Tee marenkikuorrutus. Lämmitä vesi kattilassa. Laita valkuaiset kulhoon joka mahtuu olemaan kattilan päällä. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa hiljalleen vesihauteessa valkuaiset ja sokeri, niin kauan kunnes sokeri sulaa eikä enää tunnu vaahdon seassa. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on huoneenlämpöistä ja paksua. 
Levitä marenkivaahto täytteen päälle. Laita piirakka hetkeksi n. 200 asteiseen uuniin grillivastuksen alle, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Tarjoile piirakka kylmänä. 


Vinkki! Piirakka maistuu parhaimmiltaan seuraavana päivänä. 

2 kommenttia: