lauantai 8. syyskuuta 2012

Puolukkamoussekakku


Alkukesästä testasin ensimmäistä kertaa italialaista marenkia mansikkamoussekakussa ja kakun rakenteesta tuli ihanan kuohkea ja pehmeä, mutta aivan liian makea! Toisella kerralla onnistuin paremmin, eikä kakku ollut mielestäni enää lainkaan niin makea. Näin puolukka-aikaan tuli taas tuo marenki mieleen ja arvelin sen sopivan hyvin yhteen kirpeiden puolukoiden kanssa..:)

Tässä pari vinkkiä puolukkamoussekakun tekoon:
·        Jos teet mehevän suklaapohjan, muista poistaa pohjan alta leivinpaperi! Itse en sitä tehnyt ja kakku oli aika hankala leikata kun pohja oli paperissa kiinni.
·       Jos täyte on mielestäsi liian makea, voi hyvin lopuksi vielä lisätä hieman puolukkasosetta tai kermavaahtoa.
·       Kakussa on aika monta työvaihetta. Jos haluaa päästä hieman helpommalla, voi pohjan tehdä myös domino – kekseistä. Myös kiilteen voi jättää pois ja kakun pintaa voi tällöin koristella pelkillä tuoreilla puolukoilla.

Pohja
Kostutus
n. 1 ½ rkl maitoa (jos teet mehevän suklaapohjan)
Italialainen marenki
200 g + 25 g sokeria
80 g vettä
150 g valkuaista
Täyte
italialaista marenkia
6 liivatelehteä
200 g pakastepuolukoita
2 rkl vettä
5 dl kuohukermaa

Kiille
3 liivatelehteä
3 dl puolukkamehua tai muuta mehua (tiivisteestä valmistettua)
n. 1 ½ dl puolukoita


Valmista pohja ohjeen mukaan. Kostuta tarvittaessa pohjaa ja varsinkin pohjan reunoja maidolla.
Tee italialainen marenki. Mittaa sokeri (200 g) ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja keitä kunnes seos on 120–124 astetta. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (25 g) löysäksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeriliemi kiehuu. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Tässä kannattaa olla vikkelä, ettei sokeri ennätä jähmettyä kattilaan kiinni! Jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt.
Tee täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolukat ja vaahdota kuohukerma. Sekoita varovasti marengin joukkoon puolukkasose. Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana marengin joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Sekoita varovasti joukkoon vielä vaahdotettu kerma. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli.
Tee kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta noin ½ dl mehua kattilassa ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos lopun mehun sekaan samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä ja hieman paksuuntua. Muista sekoittaa varovasti välillä. Korota tarvittaessa vuoan reunoja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle puolukat. Paina halutessasi puolukat ”kiilteen sisälle”. Laita jääkaappiin hyytymään.
Irrota kakku varovasti veitsen avulla vuoasta.

2 kommenttia: