maanantai 28. lokakuuta 2013

Suklainen haamukakku


Pohja

Kostutus
n. 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte
2 isoa liivatelehteä
150 g tummaa suklaata (kaakaota n. 50 %)
5 dl kuohukermaa/vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ tl vaniljasokeria
1-2 rkl kiehuvaa vettä
1 pss (140g) Pätkis Mini Bitesia rouhittuna
n. 4 rkl sokeria tai maun mukaan

1. suklaakuorrute
1 ½ dl kuohukermaa
130 g tummaa suklaata (kaakaota n. 46–50 %)

2. suklaakuorrute
¾ dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata (kaakaota 50 %)

Haamut
n. 1 ½ dl vispikermaa
n. ½-1 rkl tomusokeria
mustaa sokerimassaa tai strösseliä silmiä varten



Valmista pohja ohjeen mukaan halkaisijaltaan n. 22 cm vuokaan ja anna jäähtyä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa ja anna suklaasulan jäähtyä. Vaahdota kuohukerma/vispikerma. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Lisää joukkoon suklaasula sekä vaniljasokeri. Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täyteseokseen samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon Pätkis-rouhe ja mausta täyte sokerilla.

Kokoa kakku kelmulla vuorattuun paistovuokaan tai säädettävään reunavuokaan. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kakkulevy vaniljasokerilla maustetulla maidolla ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta ja levitä päälle loput täytteet. Nosta viimeinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään ja maustumaan mielellään seuraavaan päivään.

Tee kakun päälle tuleva ensimmäinen suklaakuorrute. Kuumenna kuohukerma kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kunnolla esim. kylmässä vesihauteessa (seos ei vatkaannu lämpimänä). Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.  Levitä kuorrute kakun päälle. Kuorrute saattaa alkuun tuntua hieman löysältä, mutta jähmettyy pian kylmän kakun päällä. Kuorrute kannattaa levittää aika nopeasti kakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.

Tee kakun toinen suklaakuorrute. Kuumenna kuohukerma kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Kaada kuorrute kakun päälle keskelle. Levitä palettiveitsellä tai tavallisella veitsellä niin, että se valuu hieman reunojen yli. Laita kakku taas jääkaappiin jähmettymään.

Kun suklaakuorrute on kovettunut, tee kakun päälle haamut. Vaahdota vispikerma ja mausta kermavaahto tomusokerilla. Kermavaahto kannattaa jättää melko löysäksi. Laita kermavaahto pursotinpussiin ja pursota pyöreäpäisellä tyllalla haamuja kakun päälle. Tee sokerimassasta haamuille silmät.


(Ohje päivitetty 28.9.2014)

17 kommenttia:

  1. Voi että tekis mieli suklaakakkua tähän sateiseen pimeään syksyyn. Kivat kummitukset, kopsaan ehkä tän idean :)

    VastaaPoista
  2. Hieno kakku, ja vielä mahtavasti korkeuttakin.:)

    VastaaPoista
  3. Olipas hyvä idea pursottaa vain kermalla nuo haamut. Taidan helppouden nimissä tehdä samoin. Kiitos ideasta! :)

    VastaaPoista
  4. Onpa kyllä kaunis kakku, ihanan simppeli mutta näyttävä. :)

    VastaaPoista
  5. Näyttää tosi hyvältä! Nuo haamut ovat ihania!

    VastaaPoista
  6. Ihana kakku!! Upea kaikessa yksinkertaisuudessa ja haamut ovat kyllä tosi hauskoja :D

    VastaaPoista
  7. Upean näköinen kakku! :)
    Eli suklaaganachea ei sekoiteta ollenkaan vatkaimella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko vielä varmistaa, tuleeko tuosta 2 kpl pohjia vai teenkö tuon kaksi kertaa?

      Poista
    2. Kiitos Anu!:) Ganachea ei sekoiteta vatkaimella. Ohjeesta tulee 2 kpl halk. 20 cm pohjaa, eli ei tarvitse tehdä kaksi kertaa..:)

      Poista
    3. Kiitos vastauksestasi! Olen kerran tehnyt ganachea ja sitä sekoitettiin vatkaimella. Sen takia varmistin. Ok, mun pitää puolittaa tuo pohjan ohje, kun joudun tekemään pohjat yhden kerrallaan..

      Poista
    4. Itse tein koko annoksen kerralla ja laitoin taikinan kahteen samankokoiseen kulhoon, jolloin taikinaa sai samanverran kumpaankin pohjaan..Paistoin siis pohjat yksi kerrallaan, enkä ainakaan huomannut että toinen pohja olisi mitenkään kärsinyt siitä..:)

      Poista
  8. Hauskannäköinen kakku ja taatusti myös hyvää! Nam! :D

    VastaaPoista
  9. Hei! Löytyykö tämän kakun alkuperäinen ohje jostain? Tein sillä vuosi sitten kakun enkä huomannut ottaa ohjetta talteen. Se oli niin hyvää! Kiitos ihanasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit!:) Olisikohan tässä alkuperäinen ohje:

      Pohja (2 x 20 cm)
      125 g voita
      3 dl sokeria
      4 munaa
      ¾ dl tummaa kaakaojauhetta
      3 dl vehnäjauhoja
      1 ½ dl perunajauhoja
      3 tl leivinjauhetta
      2 tl vaniljasokeria
      2 dl maitoa

      Kostutus
      n. 1 ¾ dl maitoa
      1 tl vaniljasokeria

      Täyte
      4 liivatelehteä
      150 g tummaa suklaata (kaakaota n. 50 %)
      5 dl vispikermaa
      200 g maustamatonta tuorejuustoa
      n. 4 ½ rkl sokeria tai maun mukaan
      1 ½ tl vaniljasokeria
      3 rkl kiehuvaa vettä
      1 pss (140g) Pätkis Mini Bitesia

      Sokerikreemi
      125 g suolatonta voita
      250 g tomusokeria
      3 rkl tummaa kaakaojauhetta
      1 ½ tl vaniljasokeria
      1 ½ rkl kiehuvaa vettä

      Suklaaganache
      ¾ dl kuohukermaa
      100 g tummaa suklaata

      Haamut
      n. 1 ½ dl vispikermaa
      n. 1 rkl tomusokeria
      mustaa kaulintamassaa



      Tee pohja. Voitele ja jauhota 2 kpl halk. 20 cm vuokaa tai paista pohjat yksi kerrallaan.

      Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen rasva. Lisää joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kaakao, vaniljasokeri, vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-rasva-sokeriseokseen vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina vuokiin. Paista pohjat uunin alaosassa 175 asteessa n. 30–35 minuuttia. Tarkista tikulla kypsyys. Anna hieman jäähtyä ennen kumoamista. Kakkupohjat ovat hyvin murenevia ja ne ovat helpompi leikata kun ne ovat kunnolla viilentyneet, mieluiten jääkaappikylminä!

      Tee täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Rouhi Pätkikset. Vaahdota vispikerma. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon kermavaahto. Sulata suklaa ja sekoita se täyteseokseen. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täyteseokseen samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon rouhitut Pätkikset.

      Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan, niin että saat yhteensä 4 kakkulevyä. Koska pohjat ovat todennäköisesti kypsyneet keskeltä korkeammaksi, niin leikkaa päällimmäinen levy tasaiseksi. Kasaa kakku mielellään säädettävään reunavuokaan tai tavalliseen irtopohjavuokaan ja laita lisälaidat leivinpaperista/reunakalvoista (kakusta tulee aika korkea). Kostuta alin pohjalevy vaniljasokerilla maustetulla maidolla ja levitä päälle täytettä. Nosta päälle seuraava pohjalevy, kostuta ja levitä päälle täytettä. Nosta kolmas pohjalevy täytteen päälle, kostuta ja levitä päälle loput täytteet. Nosta vielä viimeinen pohjalevy täytteen päälle ja kostuta. Kakun päälle voi laittaa lopuksi kevyt paino, esim. pieni lautanen. Laita kakku hyytymään jääkaappiin.

      Tee sokerikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ”vaahdoksi”. Lisää vähitellen joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää vesi ja vatkaa tasaiseksi.

      Irrota kakku vuoasta. Levitä ohut kerros sokerikreemiä kakun pintaan. Tätä kannattaa tehdä kahteen otteeseen, niin murut eivät sekoitu kakun pintaan ja pinnasta tulee muutenkin tasaisempi. Kun ensimmäinen kerros on sivelty, laita kakku jääkaappiin jähmettymään. Kun sokerikreemi on jähmettynyt, sivele vielä toinen ohut kerros kreemiä kakun pintaan. Laita kakku takaisin jääkaappiin jähmettymään.

      Kun kreemi on kovettunut, tee suklaaganache. Paloittele suklaa pieniksi palasiksi kulhoon. Lämmitä kuohukerma kattilassa lähes kiehumispisteeseen ja kaada suklaan päälle. Sekoita varovasti tasaiseksi ja anna viilentyä ja hieman saostua. Kun kastike ei enää ole lämmin ja kun se on saostunut, kaada se keskelle kakun päälle. Levitä ganachea veitsellä niin että se valuu hieman reunojen yli. Laita kakku taas jääkaappiin jähmettymään.

      Kun suklaaganache on kovettunut, tee kakun päälle tulevat haamut. Vaahdota vispikerma ja mausta kermavaahto tomusokerilla. Laita kermavaahto pursotinpussiin ja pursota pyöreäpäisellä tyllalla haamuja kakun päälle. Tee kaulintamassasta haamuille silmät.

      Poista
    2. Kiitos, tämä se ohje on. Täytyypä lähipäivinä kirjoittaa ohje talteen. :)

      Poista