maanantai 30. heinäkuuta 2012

Sokerikakkupohja ("yhtä paljon" -menetelmä)


Katso myös uusi ohje, joka löytyy täältä.

Ainekset

munia
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
leivinjauhetta
(tummaa kaakaojauhetta)


Voitele ja jauhota kakkuvuoka. 

Ota esille kolme samankokoista lasia. Riko munat yhteen lasiin. (Käytä aina huoneenlämpöisiä munia! Jos munat ovat kylmiä, ne voi lämmittää kädenlämpöisiksi lämpimässä vesihauteessa.) Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin saman verran jauhoja, joista n. 50–75% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Lisää jauhojen sekaan lopuksi vielä leivinjauhe. Esim. 5-6 munan kakkupohjaan n. 1 tl leivinjauhetta. Varo laittamasta liikaa leivinjauhetta, jottei kakku lässähdä paiston jälkeen! Jos teet tumman sokerikakkupohjan, korvaa osan jauhoista tummalla kaakaojauheella. Esim. 2 munan kakkuun olen laittanut noin 1 ½ rkl kaakaojauhetta.


Kaada munat ja sokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi, kunnes se enää ei ole niin ”valuvaa” ja vaahdon pinnalle jää vatkaimesta hetkeksi selkeä kuvio.


Siivilöi jauhot vaahtoon vähän kerralla ja sekoita varovasti. Kaada taikina kakkuvuokaan (yleensä noin ¼ vuoasta riittää kohoamisvaraksi) ja paista uunin alimmalla tasolla.


Paistolämpö ja -aika vaihtelevat kakun koon (ja uunin!) mukaan. Isot kakut, 6-7 munasta ylöspäin kannattaa paistaa miedommalla lämmöllä, 150 asteessa 50–60 min. Pienemmät (4-6 munan) kakut voi paistaa 175 asteessa 30-40 min ja ihan pienet (1-3 munan) kakut paistuu alle puolessa tunnissa. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista vielä hetki. 

Kun kakku on kypsä, ota se uunista ja anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti