torstai 26. heinäkuuta 2012

Kakkukuvan maalaaminen


Etsi sopiva kuva esim. netistä ja tulosta se. Piirrä kuva leivinpaperille. Leikkaa kuva ääriviivoja myöten irti paperista.

Kauli marsipaani (tai sokerimassa, vaahtokarkkimassa) tomusokeroidulla alustalla n. 2-3 mm paksuksi levyksi. Anna levyn hetken kuivua, jottei leivinpaperille piirtämäsi kuva tai paperille tulostamasi kuva tartu niin helposti levyyn kiinni. Tätä kannattaa tehdä varsinkin jos massa on värjätty.

Aseta kuva levyn päälle (älä paina, jottei kuva jää levyyn kiinni). Itse käytin tässä vaiheessa paperille tulostamaani kuvaa. Jos paperi kuitenkin tarttuu levyyn kiinni, käytä leivinpaperille piirtämäsi kuva. (Leikkaa tarvittaessa kuva irti leivinpaperista). Leikkaa kuvaa apuna käyttäen hahmo irti marsipaanilevystä. Tavallinen veitsi tarttuu hyvin helposti marsipaaniin kiinni ja reunoista tulee helposti rosoisen näköisiä. Jos käyttää tavallista veistä, kannattaa leikata kuva irti painelemalla (ei vetämällä) veistä ääriviivoja myöten. Huomattavasti helpompi vaihtoehto on käyttää marsipaanityöskentelyyn tarkoitettuja välineitä. Näitä saa ostaa esim. Confetista ja Bake&Partysta.


Kun olet leikannut kuvan irti levystä, aseta leivinpaperille piirtämäsi kuva marsipaanikuvan päälle. Paina varovasti esim. cocktailtikulla ääriviivoja kuvan läpi marsipaaniin. Ääriviivat kuvassa helpottaa maalaamista. Anna marsipaanikuvan kuivua ja kovettua seuraavaan päivään.


Maalaamiseen olen itse käyttänyt pääsääntöisesti Wiltonin pastavärejä. Näitäkin saa ostaa mm. Bake&Partysta, Confetista sekä joistakin Tiimareista. Wiltonin pastavärit ovat geelimäisiä värejä joilla voi paitsi maalata, myös värjätä esim. vaahtokarkkitaikinaa, kermavaahtoa tms.

Pastavärejä kannattaa ohentaa vedellä, sillä muuten väri saattaa maalauksessa näyttää liian paksulta. Jos haluaa vaaleamman sävyn käyttää enemmän vettä ja vähemmän pastaväriä ja vastaavasti jos haluaa tummemman sävyn käyttää enemmän väriä ja vähemmän vettä. Jos haluaa vaaleamman, pastellisen sävyn, voi värejä myös vaalentaa valkoisella värillä.

Pastavärejä voi myös hyvin sekoittaa keskenään ja saada näin lukemattoman määrän uusia sävyjä. Lautasella voi helposti sekoitella eri värisävyjä, ei kannata ottaa siveltimellä suoraan väriainepurkista. Näin pastavärit säilyvät pitempään ja värit pysyvät samana. Tässä muutamia värisävyjä joita voi sekoitella:
 • Koralli - persikkaan sekoitetaan ihan vähän pinkkiä ja oranssia
 • Harmaa - hieman mustaa sävyä valkoiseen
 • Metsän vihreä - vihreään sekoitetaan ihan vähän mustaa väriä
 • Laventeli - pinkkiin sekoitetaan violettia
 • Ruohon vihreä - violettiin sekoitetaan sitruunan keltaista
 • Laivaston sininen - siniseen sekoitetaan mustaa
 • Luumu - violettiin sekoitetaan ihan vähän joulun punaista
 • Vadelma - pinkkiin sekoitetaan ihan vähän tulipunaista
 • Ruoste - oranssiin sekoitetaan tulipunaista ja ruskeaa
 • Turkoosi - taivaan siniseen sekoitetaan sitruunan keltaista

Jos pinta on epätasainen, maalaa tarvittaessa useamman kerran. Anna kuvan kuivua.

Tässä olen ensin maalannut tummemmat osat, antanut niiden kuivua ja sen jälkeen vasta piirtänyt mustalla elintarvikekynällä ääriviivat kuvaan. Voi myös tehdä toisinpäin, niin että ensin piirtää ääriviivat ja sen jälkeen vastaa maalaa kuvan.


Kakkukuvan kannattaa maalata hyvissä ajoin ennen kakun tekoa. Kakkukuvan kuivumisessa saattaa nimittäin mennä useampi päivä. Säilytä valmista kuvaa huoneenlämmössä, leivinpaperin tai tomusokeroidun alustan päällä ja valolta suojattuna, esim. kakkukuvun alla. Maalattu kuva kovettuu mitä pidempään sitä säilöt, joten siirrä se kakun pinnalle hyvissä ajoin ennen lopullista koristelua ja tarjoilua, että se ennättää pehmentyä.

3 kommenttia:

 1. Hyvät ohjeet olet tehnyt! Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos hyvistä ohjeista! Missä vaiheessa maalasit koiran valkoiseksi vai pitäisikö marsipaani maalata kokonaan valkoiseksi ennen maalausta? Pehmeneekö maalaus hyvin kakun päällä vaikka välissä olisi sokerimassa tai jokin muu massakerros?

  VastaaPoista
 3. Heips ja kiitos hyvistä ohjeista!
  Olen tehnyt paljon kakkuja sokerimassasta, mutta nyt on ongelma!
  Mietin vaan, että jos teen hyvissä ajoin (viikkoja ennen) ison kakkukuvan valmiiksi, niin sehän ehtii kuivua todella kovaksi! Niin jos edellisenä päivänä siirrän sen kakun päälle, niin laitanko ihan normaalisti kreemin siihen alle vai mikä saa sen jälleen pehmenemään? Kuva on siis todella iso, koko kakun päällinen (sivuja lukuun ottamatta), joten se ei voi millään jäädä kivi kovaksi..apuaa!
  Ja vielä toinen kysymys! Jos teen etukäteen valmiiksi pienen kuvan (viikkoja ennen) ja se kovettuu, niin mitä pitää tehdä, kun sen olisi kuitenkin tarkoitus tulla kakun päälle olematta kova, mutta kakun pinta on myös tehty sokerimassasta. Eli voiko se kovettunut etukäteen tehty kuva jotenkin pehmetä siinä sokerimassasta tehdyn kakun päällä? :) kiitos ihan tuhannesti!!! <3

  VastaaPoista