maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pikeeri (royal icing)


Pikeeri on kananmunanvalkuaisen, tomusokerin, sitruunamehun/etikan sekoitus. Pikeeristä voi tehdä esim. erilaisia koristeita ja sitä voi käyttää pipareiden koristeluun.

Pikeeriä voi värjätä (esim. pastaväreillä) ja maustaa erilaisilla aromeilla. Tavallisen valkoisen tomusokerin sijaan voi pikeerin valmistukseen käyttää myös mansikka- tai kaakaotomusokeria.
Pikeerin valmistus:
Vatkaa 2/3 tomusokerista valkuaisen kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja tarvittaessa loput tomusokerit ja vatkaa vielä hetken. Älä kuitenkaan vatkaa liian kauan, ettei vaahto rupeaa katkeilemaan pursottaessa.
Tomusokerin menekki määräytyy paitsi valkuaisen koon mukaan, myös siitä mihin tarkoitukseen ollaan pikeeriä käyttämässä. Esim. koristeita tehtäessä pikeerin on oltava jämäkkää, kun taas pipareiden "maalaamisessa" sen on oltava selvästi löysempää. Itse olen käyttänyt esim. lumihiutale-koristeiden teossa yhteen valkuaiseen n. 3 dl tomusokeria ja 3 tippaa sitruunamehua.
Pikeeristä on moneen käyttöön sopivaa kun vatkaimella nostettaessa pikeerin huippu jää melkein pystyyn. Oikean paksuisen pikeerin oppii tunnistamaan ajan kanssa. Liian paksua pikeeriä voi ohentaa tilkalla vettä, kun taas paksumpaa pikeeriä saa lisäämällä tomusokeria. 
Pikeeri alkaa heti kuivua, joten on tärkeää että sen joko peittää kostealla pyyhkeellä tai siirtää pursotuspussiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti