sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Pullataikina

n. 35–40 pullaa


Ainekset
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa (tai 2 ps kuivahiivaa)
2 dl sokeria
1 ½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Voiteluun ja pinnalle
muna
raesokeria


Nosta kaikki ainekset ajoissa huoneenlämpöön. Kylmät ainekset jäähdyttävät taikinanesteen ja kohoaminen hidastuu.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen tuorehiiva. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito hieman enemmän, noin 42 asteeksi (neste ei kuitenkaan saa olla liian lämmin (ei yli 50 astetta) koska tällöin hiivasolut kuolevat. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita maidon joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää osa jauhoista (johon sekoitettu kuivahiiva). Lisää loput jauhot vähän kerralla. Lisää lopuksi taikinaan pehmeä rasva. Vaivaa taikina huolellisesti (n. 5-10 min), kunnes se on kimmoisa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jos keittiö on viileä, voi taikinakulhon laittaa altaaseen jossa on lämmintä vettä. Toinen vaihtoehto on laittaa taikinakulho uuniin ja uuni miedolle lämmölle.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ne tangoiksi. Jaa kummatkin tangot noin 20 osaan. Pyörittele palloiksi ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Anna pullien kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti