torstai 26. heinäkuuta 2012

Munkkirinkelit


n. 40 kpl

Ainekset
5 dl maitoa
1 pkt tuorehiivaa
2 dl sokeria
½-1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
2 munaa
200 g voita tai margariinia
15 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen
n. 1 ½ l rypsiöljyä

Pinnalle
hienoa sokeria



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. Lisää seokseen sokeri, suola, kardemumma sekä munat. Sulata voi/margariini ja lisää se seokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa noin puolisen tuntia. Vinkki: jos keittiö on viileä, laita altaaseen lämmintä vettä ja taikinakulho siihen seisomaan. Peitä kulho leivinliinalla.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja muotoile taikinasta kaksi tasapaksua tankoa. Jaa kummatkin tangot n. 20 osaan ja pyörittele niitä pulliksi (jauhoja apuna käyttäen). Taputtele pullat hieman matalammaksi ja laita liinan alle kohoamaan jälleen noin puoleksi tunniksi.
Kaada öljy pataan tai paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna 180 asteeseen (aikaa tähän menee noin 5-10 minuuttia). Parhaiten lämpötilan tietää käyttämällä paistomittaria, mutta ellei sinulla sellaista ole, niin tiedät että öljy on tarpeeksi kuuma kun leipäviipale tai pieni pala taikinaa ruskettuu minuutissa. Kun öljy rupeaa höyryämään/savuamaan, öljy on liian kuuma! Pidä kattilan kansi varalta lähellä. Jos öljy rupeaa palamaan, älä sammuta vedellä vaan tukahduta se kannella!
Kun pullat ovat kohonneet ja öljy on tarpeeksi kuuma, jauhota sormi ja paina sormella pullan läpi keskeltä. Pyörittele vielä rinkeliä sormella, jotta reikä suurenee hieman. Laita rinkeli öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskettunut. Kypsennä vielä toinen puoli noin minuutin ajan. Voit kerralla paistaa 3-4 rinkeliä niin, että ne pääsevät kellumaan vapaasti öljyssä.
Nosta munkit esim. reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan. Kun munkit ovat hieman viilentyneet, pyörittele ne sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti