keskiviikko 8. elokuuta 2012

Hyydytetty mangokakku (maidoton, munaton)


Sain aiemmin syksyllä Alpro soyalta testattavaksi heidän uutuustuotetta, Alpro soya Vanilla-jälkiruokakastiketta. Kiitokset Alpro soyalle siitä!:)
Mielestäni soija-juomissa yms. maidon korvaavissa tuotteissa on usein (tai olen ainakin kuvitellut että on) sellainen vahva ”ominais-maku”, johon pitää hieman tottua ennen kuin niistä rupeaa tykkäämään. Itse en siis tästä syystä ole tällaisia tuotteita hirveästi ostanut/käyttänyt. Pitää sanoa, että yllätyin positiivisesti kun maistoin ensimmäistä kertaa Alpron uutta Vanilla-kastiketta. Tässä tuotteessa ei ollut mielestäni sellaista ominais-makua, jota olin kuvitellut että tuotteessa on. Vanilla-jälkiruokakastike on siis täysin kasviperäinen tuote. Lisäksi se on vähärasvainen ja rakenteeltaan kiinteä ja täyteläinen. Kastike sopii nautittavaksi esim. makeiden piirakoiden tai marjojen kanssa. Kastiketta voi myös lämmittää.
Kastiketta testasin aikaisemmin syksyllä kylmänä marjapiirakan kanssa ja nyt halusin testata sitä uudestaan yhtenä ainesosana hyydytetyssä kakussa.
Kakusta olisin halunnut täysin kasvipohjaisen, eli liivatteet olisin mielelläni korvannut jollain muulla, kuten esim. Dr Oetkerin Vegegelillä. Vegegel on siis täysin kasvipohjainen hyytelöimisaine ja sopii kasvissyöjille ja muille liivatetta välttäville. En valitettavasti ole kuitenkaan tähän mennessä onnistunut saamaan tämän tapaisia kakkuja hyytymään ja pysymään kunnolla kasassa Vegegelillä; en edes vaikka olen kakkuihin tehnyt keksipohjasta reunat. Vegegel ei toimi ihan liivatteen tavoin, täyte ei hyydy samalla tavalla vaan täytteestä tulee enemmän moussemainen. Täytteestä tulee valitettavan usein myös ”ryynimäinen” kun Vegegel hyytyy niin nopeasti..
 
Pohja
200 g Kantolan kaurakeksejä
75 g maidotonta Keiju margariinia
Täyte
6 liivatelehteä
2 dl Sunnuntai Kuohkeaa Vispiä
2 ½ dl Alpro soya Vanilla -jälkiruokakastiketta (syksyn uutuustuote)
1 prk (425g/230g) mangoviipaleita sokeriliemessä
n. 2 rkl sokeria (tai maun mukaan)
3 rkl mangoviipaleiden sokerilientä
Pinnalle
1 liivatelehti
1 prk (125g) Piltti mango -sosetta tai 1 dl mangoviipaleita soseutettuna (= noin ½ prk mangoviipaleita sokeriliemessä)
2 rkl mangoviipaleiden sokerilientä tai appelsiinimehua
 
Tee pohja. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen sekaan. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele lusikalla tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Tee täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota Vispi. Lisää vaahdotetun Vispin joukkoon soija-jogurtti ja Vanilla-kastike. Valuta mangoviipaleista sokeriliemi (muista säästää liemi). Soseuta mangoviipaleet sauvasekoittimella ja lisää sose täytteeseen. Mausta sokerilla. Kiehauta sokeriliemi kattilassa ja lisää kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan.
Tee pinnalle tuleva mangosose. Laita liivate kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi. Jos käytät mangoviipaleita sokeriliemessä, valuta mangoviipaleista sokeriliemi ja soseuta sauvasekoittimella noin puolet mangosta. Kiehauta sokeriliemi/appelsiinimehu kattilassa ja lisää sekaan kuivaksi puristettu liivate. Kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen mangososeen sekaan.
Valuta lusikalla mangososetta täytteen pinnalle. Jos mangoose uppoaa täytteeseen, laita kakku vähäksi aikaa jääkaappiin jähmettymään. Vedä tikulla tai veitsellä kuvioita pintaan. Laita kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.
Irrota veitsen avulla kakku vuoasta. Poista halutessasi leivinpaperi kakun alta. Huomioi että kakun pinta saattaa tällöin helposti hieman revetä.

25 kommenttia:

  1. Minäkään en koskaan pitänyt soijamaidosta, kunnes löysin Alpron. Alpron juomissa mielestäni ei ole tuota makua. Jostain syystä heidän jugurteissaan kuitenkin on sitä vähän - saan itse tehtyä soijamaidosta paljon herkullisempaa jugurttia kuin Alpron oma jugurtti! Aika outoa.

    Tuota vaniljakastiketta en ole testannut. Muut vastaavat testaamani tuotteet ovat kyllä olleet hyviä.

    Tuosta Vegegelistä en ollut kuullut. Itse käytän aina agar agaria, joka sekin on hieman temperamenttisempaa kuin liivate (sekin alkaa hyytyä varsin lämpimässä), mutta ei kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Karrageenihan on hyvä hyytelöintiaine, mutta tosiaan nimenomaan enemmän mousseen kuin varsinaiseen leikattavaan hyytelöön. Agarilla sen sijaan saa tehtyä vaikka marmeladikarkkeja.

    Mutta miksi, oi miksi, säilykemangoa? Tuore mango on niin paljon parempaa ja pakastemangokin voittaa kyllä säilykkeen.

    VastaaPoista
  2. Tämä menee taatusti kokeiluun.. ihana marmorointi!!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta! Tämä oli todellakin hyvää. Vaikka sinun kakku on kauniimmin koristeltu, itse tein mangosta vain kerroksen kakun pinnalle. Kokeilenkin ensi kerralla tätä sinun koristelua!

    VastaaPoista
  4. Maija, olen kanssasi samaa mieltä että tuore mango on paljon parempaa kuin säilyke!:) Tämän kakun tein viime syksynä ja muistaakseni minulla oli silloin ajatuksena että olisin kiehauttanut osan liemestä yhdessä Vegegelin kanssa.. Ei sitten tuore mango käynyt edes mielessä..:)

    Murmeli, kiva kuulla että tykkäsit!:) Itse tykkäsin myös ja jopa mieheni tykkäsi ja yllättyi kun sai tietää ettei kakussa ole käytetty maitotuotteita!:) Tuosta koristelusta vielä sen verran, että mietin että repeilisiköhän kakun pinta yhtä helposti jos mangososeesta jättäisi liivatteen pois..?

    VastaaPoista
  5. Aivan älyttömän ihanan näköinen kakku!!! Toi pinta on superkaunis!

    VastaaPoista
  6. Erinoimainen resepti, kakku onnistui ihan täydellisesti! Itse tein Digestive-keksipohjan, koska kananmuna-allergiselle vieraalleni sopi tämä ja kakun pohjasta tuli ihanan pehmeä. :) Kiitos hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  7. Hei, innostuin jo ohjeesta, kunnes huomasin, että yhtenä ainesosana on Sunnuntai Kuohkeaa Vispiä. Eikö tässä ole maitoa?

    VastaaPoista
  8. Hei! Sunnuntai Kuohkea Vispi on kasvipohjainen ja siis maidoton!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vielä linkki Sunnuntain sivuille jossa tarkemmat tiedot :)

      http://www.raisionkeittokirja.fi/raision-tuotteet/maidottomat-ruoanvalmistustuotteet/sunnuntai-kuohkea-vispi?reid=6411200105985

      Poista
    2. No niinpä onkin! Nimi vain hämäsi. Tämä kakku menee siis listalle samantien :) Kiitos!

      Poista
  9. Olen kyllä tuosta tuoremangosta ihan eri mieltä, jos siis ostetaan suomesta. Ne on aivan kamalia, tölkissä paljon parempia ja aidon mangon makuisia. Kun on omasta mangopuusta poiminut ihania mangoja, on suomikaupan mangot kamalaa kamaa.

    VastaaPoista
  10. Samaa mieltä, että kaupasta on kyllä todella hankalaa löytää kunnon mangoja! Voin vain kuvitella miltä omasta mangopuusta poimitut mangot maistuvat!:) Nams!

    VastaaPoista
  11. Todella kaunis kakku. :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos reseptistä! Tällä ohjeella onnistui hyvin ja vieraatkin kehuivat. Appelsiinimehu pinnalla antaisi varmaan sopivasti pirtsakkuutta, mulla ei sitä sattunu olemaan, joten laitoin puoleksi sokerilientä ja limemehua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu!:) Uskon kanssa että appelsiinimehusta tehty kiille voisi sopia todella hyvin! Myös täytteeseen voisi laittaa hieman sitruunamehua!:)

      Poista
  13. Kestääkö tämä kakku pakastamista?

    VastaaPoista
  14. Onnistuu varmaaan myös korvaamalla soijatuotteet kaurapohjaisiin? Itse en soijaa myöskään saa syödä.

    VastaaPoista
  15. Oletko minkä kokoiseen pohjaan kakun tehnyt? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi että vastaukseni on kestänyt näin pitkään! Uskon että kakku on tehty vuokaan joka halkaisijaltaan n. 23 cm

      Poista
  16. Tein mangokakun viikonloppuna. Onnistui hyvin, mutta maku oli mielestäni tosi vaisu. Varsinkin jääkaappikylmänä kakku ei maistunut juuri miltään, lämmetessään makua tuli vähän esille. Mietinkin, että makua voisi varmaankin vahvistaa lisäämällä mangojauhetta tai jotain vastaavaa niin täytteeseen kuin päälliseenkin. Vielä kun keksisi mistä mokomaa löytäisi :)

    VastaaPoista
  17. Oli niin kova pettymys että piti vielä ennen h-hetkeä tehdä kokonaan uusi kakku. Mauton.

    VastaaPoista