sunnuntai 12. elokuuta 2012

Mansikkamoussekakku


Alkukesästä testasin ensimmäistä kertaa italialaista marenkia mansikkamoussekakun täytteessä, mutta kakusta tuli mielestäni aivan liian makea. Kakku oli kuitenkin sen verran hyvä että päätin tehdä uuden kokeilun heti perään!:) Vähensin sokerin määrän ja lisäsin täytteeseen enemmän kuohukermaa. Tällä kertaa olin lopputulokseen tyytyväinen; kakku ei mielestäni ollut enää liian makea. Kakun rakenne on marengin ansiosta ihanan kuohkea ja ilmava, kannattaa kokeilla!:)


Pohja
260 g Domino keksejä
75 g margariinia

Italialainen marenki
200 g + 25 g sokeria
80 g vettä
150 g valkuaista

Täyte
italialaista marenkia
6 liivatelehteä
350 g pakastemansikoita
2 rkl sitruunamehua
5 dl kuohukermaa

Koristelu
vispikermaa (+sokeria)
tuoreita mansikoita


Tee pohja. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24–25 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa Domino -keksit hienoksi muruksi. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen sekaan. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele lusikalla tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Mittaa sokeri (200 g) ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja keitä kunnes seos on 120–124 astetta. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (25 g) löysäksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeriliemi kiehuu. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Tässä kannattaa olla vikkelä, ettei sokeri ennätä jähmettyä kattilaan kiinni! Jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mansikat ja vaahdota kuohukerma. Sekoita varovasti marengin joukkoon mansikkasose. Kiehauta kattilassa sitruunamehu ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana marengin joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Sekoita varovasti joukkoon vielä vaahdotettu kerma. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli.

Irrota kakku varovasti veitsen avulla vuoasta. Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja pursota kakun päälle ruusukkeita. Koristele tuoreilla mansikoilla.

5 kommenttia:

  1. Ajattelin tehdä tämän kakun siskoni rippijuhliin, mutta mietin vain että täytyykö kekseistä kaapia täyte pois?

    VastaaPoista
  2. Kekseistä ei tarvitse kaapia täyte pois. Jotkut tosin kaapivat täyte kekseistä ennen murskaamista ja lisäävät täytteen kun keksit ovat murskattu..

    VastaaPoista
  3. Luulin jo aikaisemmin löytäneeni parhaan mansikkakakun ohjeen, mutta tämä vei voiton ylivoimaisesti. Muutin ohjeen gluteenittomaksi ja maidottomaksi. Ensimmäinen kakku katosi hetkessä ja nyt jääkaapissa odottelee muunneltu mustikkaversio. Täyte on taivaallisen kuohkea ja petollisen kevyen makuinen...

    VastaaPoista
  4. Pitääkö olla pakastemansikkaa? Meneekö pieleen jos käyttää tuoreita?

    VastaaPoista